Forum Honda NTV

Ogólne - Plastiki przy Deauville 700

Tomasz Pawlicki - Sro Cze 19, 2013 08:40
: Temat postu: Plastiki przy Deauville 700
Przy mojej Devi 700 mam bardzo zniszczone ,wypłowiałe plastiki.W szczególności klapki od schowków.Każde delikatne zarysowanie nawet paznokciem jest bardzo widoczne.Próbowałem usunąć ów nalot acetonem,benzyną,rozpuszczalnikiem i nic.Może ktoś miał podobny problem i podpowie czym to usunąć,bo nie wygląda to ciekawie,wręcz szpeci motocykl.
Pozdrawiam
Tony - Sro Cze 19, 2013 22:41
:
Widziałem sposób z opalarką ale trzeba mieć troszkę wprawy
Ja okleiłem folią 3m carbon i wyszło fajnie choć plastiki są w dobrym stanie
Tomasz Pawlicki - Sro Cze 19, 2013 23:02
:
nie wiem co miałeś na myśli z tą opalarką.może bym spróbował.myślałem też o carbonie nawet mam taką folie,ale chciałbym mięć w oryginale .myślałem nawet o zakupie nowych pokrywek koszt chyba 70zł szt.
Bob - Sro Cze 19, 2013 23:07
:
Tomasz Pawlicki napisa³/a:
nie wiem co miałeś na myśli z tą opalarką

CoÅ› takiego https://www.youtube.com/watch?v=fpyl5Bo7zuE
Tony - Sro Cze 19, 2013 23:09
:
coÅ› takiego
http://jadewblasku.pl/reg...astiki-opalarka
ale się zgraliśmy :mrgreen:
Merr-Sonn - Pi± Lut 06, 2015 11:12
:
Rewelacja !!
A już chciałem szukać nowych klamek do kufrów, bo moje są zszarzałe (pewnie jak u każdego tak jest/było).
szyszkowiecki - Pi± Lut 06, 2015 18:08
:
To jest genialne!!!
GhoustDragon - Pi± Lut 06, 2015 18:16
:
A ja zastanawiałem się jakim lakierem pomalować czarne plastiki w mojej Devi bo poszarzały...
Mam spawarkę do plastików, więc powinno dać radę... :lol:
Crew707 - Sob Lut 14, 2015 16:14
:
Mam taki problem-nie problem. Prawdopodobnie podczas dolewania paliwa z kanisterka pociekło trochę wachy na plastik (ten pod zbiornikiem, gdzie trzymamy kolana). Na drugi dzień zauważyłem, że na czarnym plastiku są szaro-białe zacieki. Próbowałem umyć to wodą, spirytusem, benzyną ekstrakcyjną, ale wyglądało coraz gorzej.
Czym to dziadostwo zmyć?? Bo teraz ten plastik wygląda jakby mi ptak narobił :(
Dario - Sob Lut 14, 2015 17:55
:
Crew707

Ja miałem podobny problem z tymi plastikami po użyciu preparatu S100 TOTAL REINIGER do mycia moto. Tylko co naniosłem preparat na moto zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie spłukałem. No i się zaczęło !!!! wylazły białe zacieki, jakieś odbarwienia wyglądało okropnie !!!! byłem sam na siebie zły !! Ale po chwili wziąłem preparat do plastików tzw "czernidło" przeleciałem 2 - 3 razy po plastikach, następnie (kupiony wcześnie) Plak do plastików popryskałem, odczekałem i przetarłem bawełnianą szmatką. Kilka takich terapii i plastiki uratowane. Teraz śladu niema.
Rada na przyszłość - zabezpieczaj wszystkie plastiki preparatami natłuszczającymi podobnymi do Plaka itp.
Crew707 - Sob Lut 14, 2015 21:09
:
Dario dziÄ™kujÄ™ za pomoc. SprôbujÄ™ tak poratować. Problem z tÅ‚ustym plakiem mam taki, że ja kolanami Å›ciskam te plastiki, bo tak mnie nauczyli jeździć. KiedyÅ› natÅ‚uÅ›ciÅ‚em plakiem i chwilÄ™ później maÅ‚o siÄ™ nie zabiÅ‚em na zakrÄ™tach. Strasznie mi siÄ™ spodnie na tym Å›lizgaÅ‚y. Od tamtej pory pryskaÅ‚em plakiem wszystko, tylko nie te dwa plastiki.
No, ale teraz chyba muszę spróbować, bo rozumiem, że ten sposób z opalarką tu nie zadziała?
Dario - Sob Lut 14, 2015 21:56
:
Crew707, jak popryskasz plakiem to odczekaj jakiesz 10 do 15 min i przetrzyj bawełnianą szmatka.
Po co ściskasz kolanami zbiornik ?? NTV700 to ścigacz !! to jest moto miejsko-turystyczny przeznaczony do jazdy "lajtowej". Na tym moto jeździ się dla przyjemności, a nie dla wyrabiania muskuł :)
Daj se spokój z opalarką !!!!! Pozdrawiam :)
krasus - Sob Lut 14, 2015 22:06
:
opalarka + plastik nie działa na długo (może kwestia jaki plastik, ale przerabiałem to). Do tego moment i może być spora buba - lakier pieeeeknie pęcznieje się lub łuszczy.
Tak jak pisze Dario, z tymże pokusiłbym się o zainwestowanie w dobrą chemię z silikonem do plastików sprawdzonej firmy; wraca odżwiony kolor. Czernidła z marketów i plaki spłyną szybko.
Dario - Sob Lut 14, 2015 22:19
:
krasus, Nie pamiętam jakich firm używałem. Na pewno kupiłem na Shell-u i to nie był typowy Plak. Jutro będę w garażu to się upewnię i napiszę.
Producenci wszystkich szampony , czyściwa zalecają wykonanie próby na małym kawałku plastiku w miejscu mało widocznym. Ja tego nie zrobiłem przy użyciu preparatu S100 TOTAL REINIGER.
S100 preparaty są markowe, a mogą zaszkodzić.
GhoustDragon - Nie Lut 15, 2015 10:54
:
Próbowałem gorącym powietrzem i ostatecznie okleiłem folią.
Crew707 - Nie Lut 15, 2015 14:45
:
Dario napisa³/a:

Po co ściskasz kolanami zbiornik ?? NTV700 to ścigacz !! to jest moto miejsko-turystyczny przeznaczony do jazdy "lajtowej". Na tym moto jeździ się dla przyjemności, a nie dla wyrabiania muskuł :)

Tak mnie nauczyli nasi mistrzowie techniki jazdy i do tej pory się sprawdzało :)
wiwaldi - Pi± Lut 27, 2015 20:05
:
Ja w mojej devilce klapki do schowków pomalowałem w kolorze moto.Wcześniej używałem czernidła do plastików z dobrym skutkiem.
GhoustDragon - Pi± Lut 27, 2015 23:48
:
Crew707 napisa³/a:
Dario napisa³/a:

Tak mnie nauczyli nasi mistrzowie techniki jazdy i do tej pory się sprawdzało :)

I tak jest prawidłowo. Dodatkowo praca stup też może się przydać :wink: