Wysłany: Sob Lut 23, 2013 04:41 Debata na temat kufra
W sumie jak juĹź siÄ zdecydowaĹem na moto czekam tylko na wiosnÄ, aby jechaÄ je zobaczyÄ i siÄ na nim przejechaÄ, to poszukuje innych akcesoriĂłw. No i padĹo na kufer, chciaĹbym, aby speĹniaĹ dobrze swojÄ funkcje gĹĂłwnie jako oparcia. StÄ d nasuwa siÄ pytanie ktĂłry kufer jest lepszy sztywniejszy pewniejszy? Tak, aby pasaĹźer mĂłgĹ siÄ na nim oprzeÄ, mniej wiÄcej tak samo pewnie jak np. w chopperku?
Co do givi to moĹźna porĂłwnaÄ model E52 MAXIA z oparciem do oryginalnego kufra z hondy.
Czy kufer oryginalny z hondy NT700 i NT650 jest taki sam?
KtĂłry bardziej polecacie?
Pomógł: 10 razy Dołączył: 19 Maj 2012 Posty: 739 Skąd: Białystok
Wysłany: Sob Lut 23, 2013 11:08
Nie wiem jak w tym przypadku, ale czÄsto kufry montowane seryjnie do Hondy byĹy robione wĹaĹnie przez Givi.
BTW mam na sprzedaĹź Givi Maxia E55 z ori oparciem
CzeĹÄ! Przy moto mam kufer SHAD z oparciem. Kufer jest spory, mieĹci dwa kaski i jest wypinany z pĹyty, co mnie troszkÄ martwi, bo nie mam do niego zaufania. Na wiosnÄ zaĹoĹźÄ Kufer VIP. Ten jest niestety mniejszy, bo dwa kaski nie wchodzÄ do niego, ale za to - moim zdaniem - Ĺadniejszy. Kuferek ma oparcie w gĂłrnej czÄĹci i to troszkÄ maĹo. Dodam teĹź, Ĺźe nie mam do niego pĹyty montaĹźowej, wiÄc przykrÄcÄ go na staĹe. W zwiÄ zku z tymi brakami wymyĹliĹem, Ĺźe dorobiÄ sztywny stelaĹź, na ktĂłrym bÄdzie gĹĂłwna czÄĹÄ oparcia. Takie rozwiÄ zanie jest bardzo bezpieczne. Lewa w gĂłrÄ!
Pomógł: 10 razy Dołączył: 19 Maj 2012 Posty: 739 Skąd: Białystok
Wysłany: Sob Lut 23, 2013 17:15
Brt napisał/a:
Alan napisaĹ/a:
Wydaje mi siÄ, Ĺźe to byĹ Hepco & Becker. Przynajmniej do NTV'a.
JeĹli chodzi o boczne kufry NTV to tak H&B, ale w innych Hondach teĹź bywajÄ Givi z napisem Honda. OgĂłlnie róşne marki motocyklowe i te produkujÄ ce skutery naklejajÄ swoje nazwy na kufry Givi.
Jak chcesz mieÄ sztywne oparcie, to musiaĹbyĹ go zrobiÄ na podobieĹstwo choppkĂłw (osobny stelaĹź). Ja mam na wyposaĹźeniu Revelki wingracka i 3 kufry Givi, centralny z oparciem. Gdy siÄ o niego mocniej oprzeÄ, to siÄ odchyla do tyĹu ze wzglÄdu na brak sztywnoĹci stelaĹźa. Sam kufer jaki by nie byĹ raczej siÄ nie bÄdzie sam odginaĹ, wszystko zaleĹźy od stelaĹźa i sztywnoĹci ramy w miejscu mocowania.
_________________ "Dzieci należy trzymać z dala od Internetu. Od dzieci Internet głupieje..."
Czyli wystarczyĹoby na dobrÄ sprawÄ daÄ jakÄ Ĺ dodatkowÄ podpĂłrkÄ od doĹu, tak aby sam stelaĹź czy to pĹyta siÄ nie wychylaĹa i bÄdzie git?
Co do takiego oparcia to nie wydaje mi siÄ Ĺźeby wyglÄ daĹo to za dobrze chyba Ĺźeby zrobiÄ to na wzĂłr duĹźego oparcia np. z goldwinga i w tedy caĹe obiÄ a sam stelaĹź ukryÄ za kufrem.
to ja proponuje poĹÄ czyÄ siĹy bo tak mi dali wszyscy do myĹlenia i mam wstÄpny projekt w gĹowie juĹź zrobiony. W zasadzie to trzy wersje po drodze wymyĹliĹem, ale ostatecznie im prostsza tym lepsza.
Co najciekawsze nie widziaĹem, aby ktokolwiek robiĹ do devi coĹ takiego na internecie, zalazĹem za to devi z wĂłzkiem bocznym siÄ zakochaĹem .
Jakbym miaĹ Ĺadne zdjÄcia Devi z trzech stron wersja z kufrem (czyli zdjÄcie bok, tyĹ gĂłra) to zrobiĹbym Ĺadny projekt w 3ds max. Niestety nie mam jeszcze swojej devi .
Na przykĹad tutaj. To chyba nawet jego Devi, sÄ dzÄ c po zdjÄciu jakie ma w awatarze. ZresztÄ moĹźna wpisaÄ w wujka google "deauville sidecar" w wyszukiwaniu grafik i trochÄ wiÄcej wynikĂłw wyskoczy.
Ale w tym temacie wĂłzek to offtopic, wiÄc moĹźe przeniesiesz dyskusjÄ do innego/nowego wÄ tku?
_________________ "Dzieci należy trzymać z dala od Internetu. Od dzieci Internet głupieje..."
goldi87, Kuferek wylicytowaĹem na allegro za niecaĹe 200 zĹ. MiaĹ trzy wady: brak pĹyty montaĹźowej, dlatego zamontowany bÄdzie na staĹe, namieszane w instalacji elektrycznej- godzina pracy - i pÄkniÄte dno posklejane przez poprzednika obecnie wzmocnione blachÄ . Na razie kufer jest przeszlifowany i czeka na lakiernika. BÄdzie w kolorze moto, czyli zĹotawym. Fotek jeszcze nie robiĹem i prÄdko nie bÄdzie. Brak funduszy na fachowca od lakieru. Oparcie bÄdzie ze skĂłry w kolorze czarnym. JakbyĹ miaĹ jeszcze jakieĹ pomysĹy, to ja jestem otwarty na propozycje. Lewa w gĂłrÄ! Sorki ale nie wiem czy doszĹo na priva.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum