Wysłany: Wto Sie 11, 2015 12:29 zerwana sruba, wymiana opony, i dzwignia sprzegla
Witam wszystkich
2 tyg temu zapytalem sie was o opinie na temat ntv w tematcie "przed zakupem". los rzucil mnie jednak troche w inna strone... w strone cb400 super four. po przegladnieciu forum wiem ze zdrowo podchodzicie do motoryzacji wiec nawet gdy mam inny model pomozecie mi rozwiazac kilka problemow.
A mam ich kilka raczej dosc prostych. a oto one:
- oryginalna opona z tylu to 140/70 , czy na ta sama felge moge wrzucic 160/60 (tak jak w nowszych modelach)
- sruba do spuszczanie oleju w misce olejowej jest ukrecona badz gwint juz jest wyrobione ( wina moze byc stalowa sruba wkrecona w aluminiowa miske? ) . czy glupoim sposobem jest odssysanie oleju a pozniej odkrecanie calej miski bez ruszania sruby spustowej zeby spuscic olej? troche zachodu ale zawsze bedzie latwiej wybrac caly syf niz przez standardowe souszczanie
- i ostatnie pytanie: na dzwigni sprzegla jest taki wybity punkt ktory pokrywa sie z punktem na srubie. czy one zawsze musza sie pokrywac bo u mnie np jeden punkt jest na godz 12 a drugi na 2
bede wdzieczny jesli ktos mi pomoze
dzieki
Rozmiar opony musisz porĂłwnywaÄ do oryginaĹu jaki wystÄpowaĹ w motocyklu, w danym konkretnym modelu. OponÄ moĹźesz zaĹoĹźyÄ kaĹźdÄ (w przypadku opony o wiÄkszym obwodzie motocykl bÄdzie sĹabiej przyspieszaĹ, ale bÄdzie miaĹ wiÄkszÄ Vmax, w przypadku opony o mniejszym obwodzie zyskasz na przyspieszeniu, ale Vmax siÄ zmniejszy) Polecam wÄ tek o oponach, tam byĹo wszystko dokĹadnie opisywane. Jednak szeroki kapeÄ jaki proponujesz spowoduje bardzo dziwne zachowania motocykla w zakrÄtach (opona to nie tylko szerokoĹÄ i wysokoĹÄ bieĹźnika - to przede wszystkim promieĹ krzywizny, ktĂłry poprzez osadzenie opony na wÄĹźszej feldze zostanie zmniejszony i opona bÄdzie szybciej waliÄ motocykl w zakrÄt).
Co do miski olejowej nie znam siÄ i nie bÄdÄ siÄ wypowiadaĹ.
DĹşwigniÄ sprzÄgĹa ustawiasz tak aby mieÄ odpowiedni luz i Ĺźadne kropki nie majÄ znaczenia, chyba Ĺźe masz jakiĹ wymyĹlny ukĹad klamki. ByÄ moĹźe ktoĹ sobie zaznaczyĹ jakieĹ ustawienie, aby po przesmarowaniu linek wrĂłciÄ do swojego ulubionego ustawienia... (to tylko gdybanie).
_________________ "Dzieci należy trzymać z dala od Internetu. Od dzieci Internet głupieje..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum