Ja RevelkÄ raz przegoniĹem po autostradzie 180. To byĹo za czasĂłw jak miaĹem na niej duĹźÄ owiewkÄ. SprĂłbowaĹem i powiedziaĹem dziÄkujÄ, wiÄcej tak nie chcÄ. Teraz na nakedzie jeĹźdĹźÄ 120 max. WiÄcej mi nie trzeba.
_________________ "Dzieci należy trzymać z dala od Internetu. Od dzieci Internet głupieje..."
Pomógł: 23 razy Wiek: 48 Dołączył: 15 Gru 2010 Posty: 1437 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Wrz 09, 2016 22:33
Jak czĹowiek caĹe Ĺźycie jeĹşdziĹ moto bez owiewki, a potem nawinie trochÄ km z owiewkÄ , to dopiero jest zdziwko. Po przesiadce z VFR na ER6N zastanawiaĹem, jak mi siÄ kiedyĹ udaĹo na tym przeĹamaÄ licznikowe 200 i to w kasku enduro Na szczÄĹcie na drodze jedyny szlif w Ĺźyciu to przy 30 km/h na zakrÄcie posypanym piachem w drodze do gaaĹźu po ochraniacze. Starte kolano goiĹo siÄ ze 3 miesiÄ ce.
to jeszcze moje 3 grosze... dziÄki zamontowanym gmolom ochroniĹem co najmniej chĹodnicÄ! nie wszyscy lubiÄ dodatkowe orurowanie, ale to jednak bardzo przydatna rzecz.
i coĹ z zupeĹnie innej beczki: ile lat/sezonĂłw moĹźna na spokojnie eksploatowaÄ kapcie, aby zachowaĹy odpowiedni parametry i przyczepnoĹÄ?
ile lat/sezonĂłw moĹźna na spokojnie eksploatowaÄ kapcie, aby zachowaĹy odpowiedni parametry i przyczepnoĹÄ?
Krzysztof_nowy napisał/a:
Kulik twierdzi, Ĺźe 6. Ja bym siÄ przychylaĹ.
A ja twierdzÄ Ĺźe zaleĹźy jak sÄ eksploatowane/przechowywane/zimowane. JeĹli motocykl stoi na kapciach wiÄkszÄ czÄĹÄ roku na dworze (sĹoĹce, deszcz, zmienne temperatury) to opony, przynajmniej moim zdaniem, szybciej stracÄ swoje wĹaĹciwoĹci. Najlepiej to trzeba jeĹşdziÄ tyle by opony starczyĹy na max 2 sezony
ZaleĹźy w jakim moto, jak w moto o pojemnoĹci 125 chciaĹem zmieniÄ 6 letnie opony przy caĹkiem niezĹym bieĹźniku mechanik powiedziaĹ Ĺźe nie warto, w devilce twierdziĹ Ĺźe juĹź warto, w 150 konne "Ĺcigo-rakiecie" zmieniaĹ bym co sezon-dwa, czytaĹem Ĺźe jakieĹ stowarzyszenie angielskich "gumiarzy" okreĹla maksymalny zalecany wiek opony dla moto, od zaĹoĹźenia na 10 lat. Ja bym siÄ przychyliĹ do sensownego czasu wymiany 5-6 lat a Ĺźeby byĹo taniej nie baĹ bym siÄ braÄ "leĹźakĂłw", podobno prawidĹowo przechowywana opona w magazynie starzeje siÄ w rok tyle co taka sama opona uĹźytkowana na kole w dwa tygodnie.
prawidĹowo przechowywana opona w magazynie starzeje siÄ w rok tyle co taka sama opona uĹźytkowana na kole w dwa tygodnie
Trzyletnia, dobrze przechowywana opona jest traktowana jak nowa.
_________________ Gdy zakładam kask... Zaczynam patrzeć inaczej na świat
CENTROWANIE KóŁ (SPECJALNOŚć, KOŁA BMW GS!), - FACEBOOK "OLDMOTORY" - ZAPRASZAM!
mam kapcie z roku 2010 z niezĹym bieĹźnikiem. moto ponoÄ przestaĹo 2 lata w garaĹźu (ntv mam od 11.2015) moĹźe trochÄ ĹwirujÄ, ale to mĂłj pierwszy sezon
U mnie pilot roady 2 wytrzymujÄ 3/4 sezonu jak masz sporo bieĹźnika jeszcze i Ĺźadnych dziwnych uskokĂłw / skosĂłw na oponie tylko nadal wyglÄ da na okrÄ gĹÄ to jeszcze zostaw.
Ja po zdjÄciu moich pr2 starych zobaczyĹem zaaaarÄ biste skosy na boki. Opona jest trapezowa
Pomógł: 50 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Wto Wrz 13, 2016 16:36
Kudlaty dobrze prawi. Nie da siÄ tego jednoznacznie okreĹliÄ bo kaĹźdy przypadek jest nieco inny. MiaĹem ze trzy lata temu dla tesu zaĹoĹźonÄ jakÄ Ĺ AvonkÄ z 97 roku i wcale nie byĹo takiej tragedii jakiej siÄ spodziewaĹem. ZdarzajÄ siÄ teĹź gumy dwu czy trzyletnie trzymane gdzieĹ na dworze na sĹoĹcu i w Ĺniegu i wĂłwczas po takim czasie jest juĹź katastrofa. Pomimo faktu, Ĺźe opona nowsza no i firmowa. Dla dĹugiego terminu przydatnoĹci opony naleĹźy jej zapewniÄ w miarÄ staĹe temperatury i w miarÄ moĹźliwoĹci odcinaÄ opony od sĹoĹca. Takie zabiegi potrafiÄ radykalnie przedĹuĹźyÄ Ĺźycie opony. Trzymanie motocykla pod chmurkÄ niestety radykalnie skraca termin przydatnoĹci opony do jazdy.
Inna sprawa jest teĹź taka, Ĺźe gdzie jeden mĂłwi, Ĺźe nie ma opcji dalej bezpiecznie lataÄ na danej oponie, to inna osoba bÄdzie jeszcze zadowolona przez wiele km. A wynikaÄ to bÄdzie wyĹÄ cznie z potrzeb i stylu jazdy.
A tak wracajÄ c do niestabilnoĹci devi to czym to jest spowodowane , moĹźe owiewkÄ albo ja mam zamontowane dodatkowo osĹony rÄ k no i tÄ dodatkowÄ owiewkÄ MRA X-creen jak myĹlicie czy naked jest bardziej stabilny?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum