DzieĹ dobry.
PrzychodzÄ dzisiaj do Was z takim o to pytaniem:
Czy jest sens zakĹadaÄ opony szosowo/terenowe (i czy w ogĂłle da siÄ dorwaÄ takie gumy na rozmiar deauville). ChcÄ po prostu mieÄ szerszÄ gumÄ, tak Ĺźeby spokojnie jeĹşdziÄ asfaltem, ale teĹź nie mieÄ problemu na polnych drogach, gdzie czasem moĹźna spotkaÄ mniejsze lub wiÄksze Ĺachy piasku.
LubiÄ razem z ĹťonÄ czasem pojeĹşdziÄ po leĹnych drogach a aktualne gumy totalnie do tego siÄ nie nadajÄ . KupowaÄ nowego motocykla nie bÄdÄ, strasznie nachodzi mnie na transalpa albo jeszcze lepiej super tenere, ale nie ma $ na takie rzeczy.
Czy drodzy PaĹstwo jesteĹcie w stanie coĹ mi doradziÄ?
Pomógł: 15 razy Wiek: 58 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1802 Skąd: Tarnów
Wysłany: Sob Lip 01, 2017 10:13
Ja siÄ nie znam ale;
- opony szosowo-terenowe ??? moim zdaniem jak coĹ jest do wszystkiego to jest do wszystkiego po troszkÄ czyli jest do dupy,
- NTV- ka choÄ to kochany motor to jednak klocek i w teren nadaje siÄ Ĺrednio. PiszÄ to bo mam porĂłwnanie z endurowatym BMW F650. ChociaĹź na BMW miaĹem opony szosowe, to i tak byĹo niebo lepiej w "terenie" na beemce niĹź na NTV,
TwĂłj plan w Transalpa lub tenere jest chytry i siÄ go trzymaj.WeĹź jednak jeszcze pod uwagÄ maĹego GS-a beemki typu Dakar lub F650, bo to wdziÄczne motocykle.
Pewnie nie pomogĹem ale przynajmniej namieszaĹem
Pozdrawiam
_________________ Oświadczam, że moje opinie są nieprzemyślane i subiektywne. Ponadto w każdej chwili mogę je diametralnie zmienić lub się ich wyprzeć.........
była NTV 650 "93, BMW F650 ST "99, Yamaha FZ6 "04, jest znów NTV 650 "93
Wysłany: Sob Lip 01, 2017 15:30
Z tymi oponami chodziĹo mi o takie z kostkÄ po bokach, trochÄ szersze takie. Nie wiem czy takie istniejÄ , czy mi siÄ przyĹniĹo. Plan zmiany motocykla nie wypali bo brak funduszy, mamy aktualnie duĹźe wydatki na waĹźniejsze rzeczy, do tego moja devilka jest mocno nadgryziona przez zÄ b czasu i wiÄcej niĹź 3,5-4 tyĹ za niÄ nie wezmÄ.
Dlatego wĹaĹnie szukam rozwiÄ zania po tanioĹci, takiego ktĂłre zadowoli wszystkich
Tak na szybko za Allego, z opon on/off:
1) na tyĹ masz:
- Metzeler tourance
- Metzeler tourance next
- Metzeler karoo
- TKC 80
- TKC 70
- Anake Wild
- Scorpion trail
- Scorpion trail 2
2)
Na przĂłd sÄ :
- Scorpion (nie polecam, bo kiepskie na asfalt i dostÄpne juĹź jedynie jeĹźaki magazynowe)
- TKC 80
- Scorpion trail
- Scorpion trail 2
- Metzeler tourance next
Generalni rzecz ujmujÄ c ja gdybym chciaĹ mieÄ opony bardziej "off" (to kupiĹ bym inne moto) to braĹ bym: Metzeler tourance next, albo Tkc 70 albo scorpion trail 2... inne sÄ za bardzo off do devilki
Tourance nadajÄ siÄ w teren pod warunkiem, Ĺźe terenem jest sucha ĹÄ ka, albo w miarÄ twarda droga gruntowa lub szutrowa. Na luĹşny teren siÄ nie nadajÄ . WracajÄ c do moto. Od dwĂłch kĂłĹek lepsze sÄ dwa, wiÄc po prostu dokup sobie jakiegoĹ duala w wrzuÄ go na opony bardziej w teren niĹź na szosÄ. SprzÄty takie nie sÄ zbyt drogie, jeĹźeli weĹşmiesz pod uwagÄ XT600, Freewinda, Dominatora, SLR650, KLR650 itp.
Wysłany: Nie Lip 09, 2017 12:01
Wiem Ĺźe takie sprzÄty nie sÄ jakoĹ mega wyceniane, ale niestety kasÄ od jakiegoĹ czasu nie ĹmierdzÄ. O dziecko z drogÄ MaĹźĹowinkÄ siÄ staramy, a to wymaga jeĹźdĹźenia do kliniki i zostawiania tam co miesiÄ c po 1,5tyĹ lekko. Dlatego szukaĹem jakiegoĹ taniego rozwiÄ zania. Ale raczej nie ma sensu cudowaÄ dziÄkujÄ za pomoc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum