Witam
Motocyklista cieszy siÄ dwa razy: jak kupuje i sprzedaje pojazd.
Ja siÄ cieszyĹem jak kupiĹem przedwczoraj mojÄ Devi. Teraz odkrywam to czego nie widziaĹem u poĹrednika. Uszkodzony jest jeden zamek lewego kufra.
Czy moĹźna jeĹşdziÄ z tylko jednym zamkiem zamkniÄtym? Nie otworzy siÄ?
Gdzie moĹźna taki mechanizm kupiÄ?
CO trzeba zdemontowaÄ aby siÄ do mechanizmu dobraÄ? Wszystkie osĹony z tyĹu?
zawsze moĹźesz zĹapaÄ ekspanderami albo gumami fitness. tak na szybko. Jest "chaĹupnicza"metoda "naprawy poprzez przykrÄcenie zamkĂłw do kapturĂłw blacharskich
Natomiast aby zrobiÄ to najbardziej poprawnie, to musisz niestety rozebraÄ caĹy tyĹ... a przynajmniej poluzowaÄ obydwa czarne tylne boki i zdjÄ Ä ten do naprawy, pamiÄtaj o wszystkich Ĺrubkach w tym tej maĹej spinajÄ cej tunel, aby nic przy demontaĹźu nie poĹamaÄ.
Naprawa zajmie Ci okoĹo 3 godziny; wystarczy Ci 8 Ĺrub m5 (im mniejszy Ĺepek tym lepiej) + po garĹci podkĹadek i nakrÄtek... chyba Ĺźe coĹ siÄ ze sprÄĹźynkami albo linkÄ staĹo, w co wÄ tpiÄ. z narzÄdzi zestaw kluczy, wkrÄtarka + wiertĹo, szlifierka, albo ostrzaĹka stoĹowa, ewentualnie gwóźdĹş i lampka lutownicza aby siÄ Ĺadnie przegrzaÄ przez plastik. smar aby przy okazji wyczyĹciÄ i posmarowaÄ mechanizm... takie tam pierdoĹy odrobina czasu, ogarniesz bez problemu i bÄdzie jak nowe bez szpetnych bebechĂłw na wierzchu.
Lewe pokrywy z reguĹy szybciej siÄ wyrabiajÄ , z uwagi na dostÄp do nich.
W zamkach raczej nie ma co siÄ popsuÄ. JednÄ z przyczyn niedomykania siÄ jest zabrudzenie siÄ. Trzeba wĂłwczas je przeczyĹciÄ. Ale to wiÄ Ĺźe siÄ z rozbieraniem sporej czÄĹci tyĹu motocykla. PrzerabiaĹem to w zeszĹym roku.
Fotki z demontaĹźu.
https://photos.app.goo.gl/LjUr7pWVr3hCR1417
JeĹli doszĹo do uszkodzenia, to sam zamek widziaĹem jakiĹ czas temu na allegro za niecaĹe 100 zĹ.
Wymontowany zamek
https://photos.app.goo.gl/NkWrVHrfpdDnUGtHA
Ale to wiÄ Ĺźe siÄ z rozbieraniem sporej czÄĹci tyĹu motocykla
UwaĹźam, Ĺźe warto podejĹÄ do tego na spokojnie, i naprawiÄ co trzeba i jak trzeba
Nawet jeĹli straci siÄ dwa dni na grzebanie, to uwaĹźam, Ĺźe warto podjÄ Ä trud .
_________________ Gdy zakładam kask... Zaczynam patrzeć inaczej na świat
CENTROWANIE KóŁ (SPECJALNOŚć, KOŁA BMW GS!), - FACEBOOK "OLDMOTORY" - ZAPRASZAM!
Niestety zamek jest uszkodzony, nie zabrudzone. Wylamany jest element, ktĂłry powinien byÄ popchniety przez rygiel klapy. Rygiel nie moĹźe po pchaÄ zapadnie, ktĂłra go zatrzaĹnie.
Sam mechanizm widziaĹem na Alego ale to byĹo rok temu😠
CENTROWANIE KóŁ (SPECJALNOŚć, KOŁA BMW GS!), - FACEBOOK "OLDMOTORY" - ZAPRASZAM!
Pomógł: 16 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 412 Skąd: Biała Podlaska
Wysłany: Czw Maj 21, 2020 10:49
oldmotory napisał/a:
zawsze moĹźesz zĹapaÄ ekspanderami albo gumami fitness. tak na szybko. Jest "chaĹupnicza"metoda "naprawy poprzez przykrÄcenie zamkĂłw do kapturĂłw blacharskich
Jas Fasola robiĹ nawet solidniej ;]
C do uĹÄ manego elementu - nie idzie go dorobiÄ np. z metalu? Jak to wyglÄ da? MoĹźe da siÄ wykonaÄ na wzĂłr samemu/u Ĺlusarza. Ja tak kiedyĹ dorabiaĹem koszyczek sprzÄgĹowy do nietypowego motoroweru - fabryczny siÄ sypaĹ, daĹem czĹowiekowi z zakĹadĂłw mechaniki precyzyjnej to mi zrobiĹ i kĹy zanitowaĹ w takim metalu, Ĺźe przez nastÄpnych X lat to jeĹşdziĹo i nawet luzu nie dostaĹo.
Niestety zamek jest uszkodzony, nie zabrudzone. Wylamany jest element, ktĂłry powinien byÄ popchniety przez rygiel klapy. Rygiel nie moĹźe po pchaÄ zapadnie, ktĂłra go zatrzaĹnie.
Sam mechanizm widziaĹem na Alego ale to byĹo rok temu😠
Na razie pozostanie mi chyba prowizoryczne.
zrĂłb fotkÄ oznacz gdzie siÄ uĹamaĹo, moĹźe coĹ wymyĹlimy... nie wiem co siÄ musiaĹo staÄ Ĺźeby uĹamaÄ coĹ w mechanizmie zamku, wszystko w okóŠdelikatne, plastikowe a to solidny metal
nie wiem co siÄ musiaĹo staÄ Ĺźeby uĹamaÄ coĹ w mechanizmie zamku
Masz racjÄ! Taki mechanizm to raptem kilka blaszek , moĹźe faktyczne moĹźna coĹ wyprostowaÄ, lub dorobiÄ, Tym bardziej, Ĺźe oba zamki to zapewne lustrzane odbicie.
W 650 regulacja zamka jest prostsza. Nie trzeba trzaskaÄ. Wystarczy poluzowaÄ Ĺruby w pokrywie i wysunÄ Ä troszkÄ uchwyt/paĹÄ k i juĹź bÄdzie siÄ zamykaÄ delikatnie. Zamykanie kufra powoduje wbijanie paĹÄ ka wgĹÄ b pokrywy, wystarczy wyregulowaÄ.
u mnie (po wymianie pokryw na szerokie, nie domykaĹ siÄ prawy kufer ) pomogĹo wĹoĹźenie podkĹadek pod rygle zamka, po tym jak zauwaĹźyĹem, Ĺźe rygiel nie dociskaĹ wystarczajÄ co tego jÄzyczka zapadki i nie zamykaĹo siÄ. Po wĹoĹźeniu podkĹadek, jak rÄkÄ odjÄ Ĺ.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum