[...]Nasze starsze modele Pan European ST1100, ST1300 oraz NT650V i 700V Deauville przez wiele lat cieszyĹy siÄ bardzo dobrÄ opiniÄ i zdobyĹy sobie lojalnych nabywcĂłw.
I dlatego daliĹmy ĹaĹcuch, bo lojalni nabywcy Pan Europy i NTV lubili kardana...
_________________ "Dzieci należy trzymać z dala od Internetu. Od dzieci Internet głupieje..."
Pomógł: 25 razy Wiek: 86 Dołączył: 20 Sie 2013 Posty: 911 Skąd: Gm. wiej. Kołobrzeg
Wysłany: Pią Paź 22, 2021 10:43
Scotty_,
Masz caĹkowitÄ racjÄ. Nigdy nie lubiĹem ĹaĹcucha mimo, ze w Junaku /25 lat/ miaĹem obudowany i nie musiaĹem ciÄgiem o niego dbaÄ a AWO byĹo moim niespeĹnionym marzeniem.
_________________ Pozdrowienia dla czytających! Izydor W.
Był Junak M10 z 1964 od 1978.
Teraz /08.2013/ Honda NTV RC 33P
Od września 2023 Rower i "Puszka"
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Posty: 790 Skąd: Szczecin
Wysłany: Sob Paź 23, 2021 02:06
Scotty_ napisał/a:
I dlatego daliĹmy ĹaĹcuch, bo lojalni nabywcy Pan Europy i NTV lubili kardana...
izywec napisał/a:
Masz caĹkowitÄ racjÄ. Nigdy nie lubiĹem ĹaĹcucha(...)
KoleĹźkowie skrzydlaci (od Hondy ), ja takĹźe jestem (byĹem?) wyznawcÄ waĹu (teraz takĹźe mam motorka "na wale"), lecz... No wĹaĹnie. RozprawiaĹem w tym sezonie o tej kwestii z 5-ma uĹźytkownikami sprzÄtĂłw napÄdzanych ĹaĹcuchami. 4-ch z nich jeĹşdzi 80% asfalt i 20% lĹźejszy off i zeznali niezaleĹźnie, iĹź aktualne ĹaĹcuchy x-ring (czy jakoĹ tak), nieistotne, czy smarowane, czy teĹź nie, po ok 25t km sÄ do wymiany. PrzecieĹź sÄ one szczelnie zamkniÄte. A to caĹe nadgorliwe olejenie, podobnieĹź powoduje ino straszny syf na tej zÄbatce przy skrzyni. Z ich praktyki wynika, Ĺźe niezaleĹźnie czy smarujesz czy nie, wymieniasz napÄd przy podobnym przebiegu. Koszt ok. 500-600 zĹ.
I tak se myĹlÄ, moĹźe teraz ten waĹ to tylko jakiĹ fetysz jest? A jeĹźeli tak, to w d.. mieÄ ten waĹ w nowym sprzÄcie
_________________ Nie jedź szybciej niż twój Anioł Stróż potrafi latać...
Smarowanie smarowaniu teĹź nie jest rĂłwne. Jak miaĹem sprawna olejarkÄ w Trampku i ĹaĹcuch (X-ring) byĹ ciÄ gle smarowany olejem, to byĹ czyĹciutki a po jeĹşdzie w deszczu wrÄcz bĹyszczÄ cy, i Ĺźaden syf ani pich siÄ nie kleiĹ. Fak Ĺźe tylna felga byĹa zawsze upaprana, ale do przebiegu okoĹo 30 tys nie wymagaĹ za wiele naciÄ gania. Po nawaleniu olejarki i zaczÄciu smarowania sprajami (co nie jest tanie - 30 zeta za kilka psikniÄÄ co 300-400 kilometrĂłw) ale jednak nie byĹo regulernego smarowania, ĹaĹcuch byĹ ciÄ gle upaprany klejÄ cym glutem i pastÄ Ĺcierna z drobin piachu. I wtedy ĹaĹcuch dosĹownie poleciaĹ mi w 10 tys kilometrĂłw. TakĹźe jak siÄ ktoĹ zastanawia nad sensem olejarki za 500zl to odpowiadam ze warto. Ale Ĺźeby siÄ trzymaÄ tematu, to i tak nic nie przebije waĹu. No moĹźe pas, ale ten nie do wszystkiego siÄ nadaje.... A co do informacji o nowej NTVce to nie wiem jaki jest sens skoro faktycznie w mniejszych segmentach jest NC, a w wiÄkszych Crosstouer?
_________________ SHL M11 z 62r. , WSK Garbuska z 68r. , skuterek Motobi z Hondowskim silniczkiem, Transalp 600 PD10, Dominator NX125 z 98r. , NTV-ka Reverka RC33.
Gmole do RC33 zrobię , jeśli ktoś potrzebuje
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Posty: 790 Skąd: Szczecin
Wysłany: Sob Paź 23, 2021 21:35
grad74 napisał/a:
Po nawaleniu olejarki i zaczÄciu smarowania sprajami (co nie jest tanie - 30 zeta za kilka psikniÄÄ co 300-400 kilometrĂłw) ale jednak nie byĹo regulernego smarowania, ĹaĹcuch byĹ ciÄ gle upaprany klejÄ cym glutem i pastÄ Ĺcierna z drobin piachu.
Z tej przyczyny (po podobnych przejĹciach), goĹcie zaprzestali smarowania w ogĂłle - podobno czysto, sucho i przyjemnie. I taniej.
grad74 napisał/a:
A co do informacji o nowej NTVce to nie wiem jaki jest sens skoro faktycznie w mniejszych segmentach jest NC, a w wiÄkszych Crosstouer?
Ostatni crostourer z taĹmy montaĹźowej zjechaĹ chyba 2 lata wstecz - w Europie sprzedaĹź na granicy mierna/Ĺźadna i nasza kochana euronorma 5 zakoĹczyĹy Ĺźywot tego mastodonta. WiÄc tego.
_________________ Nie jedź szybciej niż twój Anioł Stróż potrafi latać...
Powiem tylko tyle... Po co mi kupowaÄ AfrÄ w szosowej skĂłrze i byÄ ograniczanym, Ĺźe gdzieĹ nie wjadÄ??? (I tak nie mam kasy, wiÄc bÄdÄ dywagacje czysto hipotetyczne) Gdyby Honda zaĹoĹźyĹa waĹek to byĹaby mocna konkurencja dla BMW RT, Tiger'a i innych waĹkowych motocykli, doĹoĹźyÄ dobrÄ cenÄ i hicior gotowy, a tak... sĹabo to widzÄ... ale jak to Honda... klienci siÄ znajdÄ .
Ja tam leniwy jestem i dbaÄ o ĹaĹcuch zupeĹnie po prostu mi siÄ nie chce, wolÄ iĹÄ i zamĂłwiÄ kawÄ, szkoda Ĺźycia na obsĹugÄ. WybierajÄ c motocykl miaĹem 3 zaĹoĹźenia: waĹ kardan, wtryski zamiast gaĹşnika, pojemnoĹÄ poniĹźej 1000. Z nowych motocykli obecnie kojarzÄ jedynie Moto Guzzi V85TT co speĹniajÄ te 3 proste kryteria, jak coĹ pominÄ Ĺem do uzupeĹnijcie. Za dawnych czasĂłw daĹo radÄ pogodziÄ bliĹşniacze konstrukcje NT700V i XL700V wszyscy byli zadowoleni, a teraz to ja nie rozumiem... MoĹźe przekĹadnia DCT "zjada" kardany??? Ale znowu w Goldwingu 1800 daĹo radÄ. Nie kumam tej polityki.
Masa netto Hondy NT700V Deauville to 236 kg, a XL700V Transalp to 218 kg, czyli róşnica 18 kg. MyĹlÄ, Ĺźe te dodatkowe 18 kg uĹźytkownicy mogli przyjÄ Ä ze spokojem.
Masa NT1100 z DCT= 238 kg + 18 kg na waĹek daje 256 kg + pĹyny + paliwo wyjdzie okoĹo 280 kg, BMW R1250RT waĹźy na gotowo 279 jesteĹmy prawie identyczni, a mamy ĹwietnÄ skrzyniÄ i minimalnÄ obsĹugÄ motocykla na zasadzie odpal i zapomnij. Róşnica mocy jest doĹÄ duĹźa, bo 34 KM, a teraz najlepsze... róşnica w cenie... BMW 103,5 tys zĹ, Honda z DCT 67,5 tys. na ĹaĹcuchu, jakby wyszĹo z 75 tys. na waĹku z DCT, to i tak zostaje w ch... kasy na jazdÄ i podróşe. Na szczÄĹcie mamy jeszcze rynek wtĂłrny z jego wszystkimi patologiami... ale moĹźna kupiÄ starego Trampka 600, NTV, NT i jeĹşdziÄ gdzie siÄ da i ile siÄ, a nie ciÄ gle marzyÄ o motocyklu wyprawowym i siedzieÄ na d... w domu, bo bez tych wodotryskĂłw sobie nie dam rady.
Nie mam nic przeciwko stosowaniu tej samej jednostki z CRF1100, wszyscy w koĹo chwalÄ , ja jedynie znam wersjÄ 1000, miaĹem na krĂłtkÄ jazdÄ testowÄ ... robi robotÄ DokÄ d Honda zmierza z politykÄ modeli... nie mam pojÄcia... CoĹ czujÄ, Ĺźe moja NT700 zostanie ze mnÄ na dĹuuuuuuuuuugie lata.
_________________ Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem...
Przerwa w jeździe na moto to dobra sprawa, jest czas by zatęsknić... Oby nie za długo...
[ Dodano: Wto Lis 02, 2021 18:47 ]
Dodam jeszcze, Ĺźe Guzzi ma to co lubiÄ najbardziej, nisko poĹoĹźony moment obrotowy:
jeĹźdĹźÄ momentem, a nie mocÄ .
_________________ Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem...
Przerwa w jeździe na moto to dobra sprawa, jest czas by zatęsknić... Oby nie za długo...
Jak tak patrzÄ na ten wykres , to strasznie Ĺmieszy mnie okreĹlenie momentu "obrotkowego" z tego pogaĹskiego kraju , co to nawet po zĹej stronie drogi jeĹźdĹźo, otóş w .... funtostopach . A co do BMW , to nie wiem jak te nowe, ale te stare teĹź miaĹy bardzo nisko moment.
_________________ SHL M11 z 62r. , WSK Garbuska z 68r. , skuterek Motobi z Hondowskim silniczkiem, Transalp 600 PD10, Dominator NX125 z 98r. , NTV-ka Reverka RC33.
Gmole do RC33 zrobię , jeśli ktoś potrzebuje
Pomógł: 25 razy Wiek: 86 Dołączył: 20 Sie 2013 Posty: 911 Skąd: Gm. wiej. Kołobrzeg
Wysłany: Czw Lis 04, 2021 23:58
Jak siÄ nie czyta swego postu po napisaniu to wĹaĹnie wychodzi "obrotkowy" zamiast obrotowego ale to nie problem.
Mnie prawie 70 lat temu uczono, Ĺźe im bardziej pĹaski jest przebieg na wykresie momentu obrotowego tym wiÄksza jest elastycznoĹÄ pracy silnika.
Nasza NTV-ka ma jak niĹźej, wiec "Guzzi" nie bardzo moĹźe siÄ pochwaliÄ elastycznoĹciÄ silnika.
[ Dodano: PiÄ Lis 05, 2021 00:22 ]
P.S. Poczytajcie sobie ten artykuĹ - link niĹźej - wprawdzie to o momencie i mocy w samochodach ale to samo dotyczy i naszych jednoĹladĂłw.
Tak na marginesie na upartego na trasie na NTV ( sprawdziĹem!) jadÄ c delikatnie nie trzeba zmieniaÄ biegĂłw jadÄ c "piÄ tkÄ " od 50 km/godz. czyli przez wsie a potem NTV przyĹpiesza caĹkiem poprawnie.
[ Dodano: PiÄ Lis 05, 2021 00:36 ]
Bo ma pĹaski przebieg momentu obrotowego prawie w caĹym zakresie obrotĂłw.
bikepics-1820708-full.jpg To przebieg dla NTV 650 i wykres zmian biegów dla maksymalnego wykorzystania silnika.
Plik ściągnięto 6 raz(y) 69,83 KB
_________________ Pozdrowienia dla czytających! Izydor W.
Był Junak M10 z 1964 od 1978.
Teraz /08.2013/ Honda NTV RC 33P
Od września 2023 Rower i "Puszka"
WymieniaĹem wiadomoĹci z autorem. Chujowo, mile, zaskoczony, przez co trochÄ sztucznie ta opinia, ale nowa Honda NT jest. Nawet nie jest tak strasznie droga w relacji do innych sprzÄtĂłw. Szkoda jedynie waĹka, ale ja bym siÄ nie upieraĹ. Serwis ĹaĹcucha jest taĹszy. OczywiĹcie zaleĹźy jaki waĹek....
_________________ Pozdrawiam Sławek CIOK
„poznaj swój kraj, ojczyźnie służ” - Mazowsze jest piękne, otwórz oczy. Karawanierzy Mazowieccy - sekcja moto
Ĺadna i fajna ta nowa Honda.
Ale wolÄ przegub cardana wiÄc jako (aktualnie) miĹoĹnik marki MG wybieraĹ bym pomiÄdzy hondÄ a rĂłwnieĹź nowoĹciÄ czyli MotoGuzzi V100.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum