Pomógł: 50 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 00:37
Co racja, to racja! Poprawa bezpieczeĹstwa murowana Kolega jeĹşdzi czarnym V-strom 'em i w kamizelce z napisem na plecach POLSKA... Puszkarze momentalnie robiÄ miejsce w korkach
tomas19892 [Usunięty]
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 11:18
no koledzy nie myslalem w ten sposob ale faktycznie bedzie to dzialolo na puszki:)))
Mam pytanie do kolegĂłw, ktĂłrzy malowali NTV-ki... JakÄ iloĹciÄ lakieru naleĹźy dysponowaÄ, aby pomalowaÄ wszystkie elementy?? Niestety nie bardzo mogÄ podjechaÄ do lakiernika zasiÄgnÄ Ä informacji, wiÄc pytam tutaj
Pomógł: 50 razy Wiek: 37 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 5241 Skąd: Opole
Wysłany: Wto Gru 01, 2009 17:26
To wszystko zaleĹźy od tego, jakiego lakieru uĹźyjesz, jak dobrze lakiernik potrafi poĹoĹźyÄ lakier, ile chcesz warstw lakieru a nawet, jaki kolor wybierzesz... WiÄc nawet jeĹźeli chĹopaki dadzÄ konkretnÄ odpowiedĹş i tak nie do koĹca powinieneĹ siÄ sugerowaÄ tÄ konkretnÄ iloĹciÄ ... KaĹźdy przypadek jest indywidualny. Ale moĹźe bÄdzie siÄ daĹo wywnioskowaÄ jakieĹ "wideĹki" min-max.
Rozumiem, Ĺźe nie wszystkie lakiery kryjÄ tak samo, jednak bÄdÄ miaĹ orientacyjnÄ iloĹÄ. ByĹem u paru lakiernikĂłw i nikt mi z foty nie powie ile lakieru potrzeba. Z resztÄ Ci, u ktĂłrych byĹem nie podejmÄ siÄ malowania.
Wysłany: Wto Gru 01, 2009 23:40
A co rozumiesz przez "wszystkie elementy"?
Chcesz jÄ rozbebeszyÄ, lakierowaÄ ramÄ , pĂłĹki, silnik, koĹa itp. itd, czy chodzi ci o wszystkie elementy ktĂłre oddajÄ barwÄ motocykla? Czyli zadupek boczki, zbiornik, bĹotnik.
Czy zamierzasz malowaÄ akrylem, czy metalikiem, czy zmieniasz barwÄ nadwozia, czy pozostaje bez zmian, to wszystko ma wpĹyw. Podaj wiÄcej szczegĂłĹĂłw a bÄdzie Ĺatwiej ci odpowiedzieÄ na to pytanie.
ChcÄ pomalowaÄ bĹotnik, boczki, "zadupek" i zbiornik. Kolor bazowy bÄdzie zbliĹźony do podkĹadu. Zamierzam zastosowaÄ akryl.
Skorpionwr Pomógł: 7 razy Wiek: 65 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1935 Skąd: Przasnysz
Wysłany: Sro Gru 02, 2009 00:08
Do pomalowania mojej ale Devili wiÄc dochodzÄ plastyki ktĂłre majÄ dosyÄ duĹźÄ powierzchniÄ lakiernik kupiĹ 1litr z czego troszkÄ zostaĹo. Malowane byĹy obie osĹony i bak. PoniewaĹź przy zrywaniu foli odblaskowej pozrywane byĹy caĹe pĹaty lakieru wiÄc na plastyki byĹ kĹadziony podkĹad. RobotÄ swojÄ lakiernik zrobiĹ chyba dobrze bo na zlocie dostaĹ parÄ pochwaĹ z komentarzem, Ĺźe wyglÄ da jak fabryczny lakier.
Moja byĹa wczeĹniej malowana, tak wiÄc o oryginale musiaĹem zapomnieÄ... Plastyki juĹź pomalowaĹem podkĹadem. JednakĹźe ku swojemu zaskoczeniu podczas czyszczenia zbiornika dokopaĹem siÄ do oryginalnego malowania, ktĂłre po poĹoĹźeniu bezbarwnego mogĹo by dalej cieszyÄ oko. DĹugo nie mogĹem siÄ zdecydowaÄ co zrobiÄ i jednak postanowiĹem zmieniÄ kolor. Później dam trochÄ fotek do galerii to zobaczycie o co mi chodzi.
Pomógł: 2 razy Wiek: 41 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 424 Skąd: Gniezno
Wysłany: Sro Gru 29, 2010 20:34
cytat z forum borntoride
Cytat:
W Poznaniu za malowanie obrÄczy i piasty (dwa koĹa) zapĹaciĹem 70 zĹ na gotowo + cynkowanie szprych 30 zĹ i efekt znakomity. Firma http://www.malowanieproszkowe.com/ Za caĹy motocykl ( oprĂłcz plastikĂłw i baku) zapĹaciĹem 250 zĹ. Jestem bardzo zadowolony...
...Rama, koĹyski ramy, stelaĹź lampy, stelaĹź baku, wahacz , lagi przedniego zawieszenia, bagaĹźnik, kierownica, zbiornik oleju, koĹa + drobnica. Cena wraz z piaskowaniem
_________________ Honda NTV '93r. ---> Cagiva Raptor 650 '06 WLKP
-------------------------------------
Kto chce - znajdzie sposób.
Kto nie chce - znajdzie powód.
Pomógł: 2 razy Wiek: 41 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 424 Skąd: Gniezno
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 10:55
coĹ pokroju Africa Twin czy Tenere
_________________ Honda NTV '93r. ---> Cagiva Raptor 650 '06 WLKP
-------------------------------------
Kto chce - znajdzie sposób.
Kto nie chce - znajdzie powód.
grzegrzol Pomógł: 7 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 396 Skąd: LONDON
Wysłany: Pią Sty 14, 2011 00:58
BĹotnika i plastikĂłw proszkowo nie pomalujesz bo farbÄ proszkowÄ wypala siÄ w piecu. Moim zdaniem do jasnego koloru podkĹad powinien byÄ ciemniejszy coby byĹo widaÄ, Ĺźe baza dobrze naĹoĹźona (nie byĹo by fajnie jakby po naĹoĹźeniu bezbarwnego w niektĂłrych miejscach przebijaĹ podkĹad). Jak lakier dobrze kryjÄ cy to myĹlÄ, Ĺźe NTV-ke powinno wystarczyÄ 0,5 do 0,75 l.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum