Pomógł: 6 razy Wiek: 46 Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 829 Skąd: Opole
Wysłany: Sob Lip 20, 2013 14:45
Jacenty proszÄ ciÄ nie pogrÄ Ĺźaj siÄ. Enduro i Devilka??
_________________ jeszcze wcześniej MZ ETZ 150
wcześniej: Honda NT 650 V Deauville 2004r
później: Honda NT 700 V Deauville 2009r
teraz Triumph Tiger Explorer 1200
Moim zdaniem próşno szukaÄ motocykla Devi-podobnego... To jednak byĹ sprzÄt jedyny w swoim rodzaju... Wg. mnie Devi do Tenerki porĂłwnaÄ nie sposĂłb...
Wysłany: Nie Lip 21, 2013 13:13
mrok31337 napisał/a:
A co z HondÄ NC700X?
- przede wszystkim brak kardana, zupeĹnie inna pozycja kierowcy, bliĹźej jej do Transapla niĹź do Devi
Wysłany: Nie Lip 21, 2013 20:50
No wĹaĹnie, niestety. ChoÄ moĹźna go spotkaÄ w mniejszych maszynach np. W Moto Guzzi V7 Classic. Tak jak pisaĹem wczeĹniej takĹźe w tej branĹźy mamy do czynienia z nazwijmy to jednofunkcyjnoĹciÄ przedmiotĂłw. Kardan w duĹźych turystykach na autostrady bo na miasto albo na weekend mniejszy sprzÄt. Dlatego tylko Devi byĹa tak wszechstronna. DziĹ nikt takich motocykli nie kupuje. Pewnie dlatego je wycofali. Szkoda.
Wysłany: Pon Lip 22, 2013 12:57
MiaĹem na myĹli wĹaĹnie V7 (pojemnoĹÄ jak w Devi i tez 2 cylindry i tez kardan - ale technicznie i marketingowo to oczywiĹcie inny motocykl)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Mar 2012 Posty: 32 Skąd: Suwałki
Wysłany: Wto Lip 23, 2013 01:46
Nie bardzo rozumiem czemu Wam nie pasuje nowa super tenerka? Masa i porÄcznoĹÄ podobna, moc wiÄksza, waĹek jest, pozycja za kierÄ i ochrona przed wiatrem podobna... To, Ĺźe jÄ nazywajÄ endurem to nie znaczy Ĺźe niÄ jest. Dla mnie na razie pasuje, co nie znaczy Ĺźe to sÄ porĂłwnywalne motocykle - tego nigdzie nie napisaĹem. PiszÄ caĹy czas w temacie motocykla ktĂłry mĂłgĹby zastÄ piÄ NT700 - to nie znaczy Ĺźe jest taki sam czy porĂłwnywalny - relax Panowie Co do gutka - miaĹem okazjÄ zapoznaÄ siÄ ze Stelvio i jakoĹ te garki mi nie leĹźÄ , moĹźe to kwestia przyzwyczajenia ale zaletÄ devilki jest porÄcznoĹÄ w mieĹcie a to o gutkach _MOIM ZDANIEM_ trudno powiedzieÄ.
Pomógł: 18 razy Dołączył: 23 Sie 2010 Posty: 1336 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Lip 23, 2013 14:26
Jacenty, w tym temacie to raczej nt700 lub coĹ podobnego.
XT1200z do nt700v nie jest podobna w niczym.
Od zastosowania poprzez moc a na astronomicznej cenie koĹczÄ c (60-70 tysiÄcy).
WiÄc to nie tak Ĺźe nam nie pasje.
Nie pasuje porĂłwnanie jej do NT700V
Wysłany: Pon Sie 12, 2013 22:35 a wĹaĹciwoĹci jezdne w lekkim terenie?
wymieniacie tutaj same zalety, nie ma co siÄ zastanawiaÄ tylko iĹÄ i braÄ motor
ChciaĹbym siÄ podpiÄ Ä pod temat z innym pytaniem - jak wyglÄ dajÄ wĹaĹciwoĹci jezdne w lekkim terenie? Motocykl potrzebujÄ do tras turystycznych i nie tylko asfaltem. BÄdÄ zjeĹźdĹźaĹ gdzieĹ na boki. Czy ktoĹ s Was prĂłbowaĹ HD w terenie? Uwaga! nie mĂłwiÄ o off road!
dziÄki za pomoc
pzdr
Pomógł: 1 raz Wiek: 70 Dołączył: 23 Maj 2012 Posty: 48 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Sie 13, 2013 19:01
Jacenty ja ciÄ popieram. Co wiÄcej uwaĹźam Ĺźe Super Tenera powinna byÄ naturalnym wyborem po Dewilce (po kilku innych motorach teĹź
Niestety nie uwierzyĹem we wlasne oceny, oparĹem siÄ o poglÄ dy niby bardziej doĹwiadczonych oraz Ĺźony i dziĹ placzÄ gorzkimi lzami ((
Podobienstwa (ktorych rzekomo nie ma Ĺźadnych):
przeznaczenie -w obu turystyka asfaltowa (enduro Tenerki to siÄ fajnie na filmie oglÄ da)
przeznaczenie - w obu miasto, i tu i tu jest dobrze jak siÄ uwzglÄdni wagÄ
waga - i tu i tu po 260 kg plus 40 kg bagaĹźu razem 300 kg czyli trzymamy siÄ daleko od szutrow i gleb
waĹ - to oczywiste i nie do przecenienia (teraz mam ĹaĹcuch, scotoiler co niby miaĹo zastÄpowaÄ waĹ ale nie wiedzieÄ czemu caĹy czas mam zaplutÄ rejestracjÄ, lewy kufer, felgÄ tylnÄ i lewÄ nogawkÄ i bardzo mi siÄ to nie podoba)
osĹona od wiatru - rewelacyjna na dewilce i bardzo dobra na Tenerce (jak ja teraz tesknie za deflektorami dewilki)
komfort jazdy - dewilka rewelka (do 180 cm kierownika), Tenerka wygodnie dla kaĹźdego
spalalnie i tu i tu - 5 - 6
cena - Dewilka salonowa full opcja 45 tys, Tenerka salonowa full opcja 55 tys (dane z wczoraj z salonu - do zimy moĹźe jeszcze spadnie) wiÄc roznica nie jest kosmiczna. Przy uzywanych tez wynosi ok 8-10 tys. wiÄc bez przesady z ta inna ligÄ cenowÄ .
bezawaryjnoĹÄ - i tu i tu extra (widziaĹem nowiutkiego Triumpha co po 1000 nie mogl odpalic i GS co po kazdych 500 km biegaĹ na stacjÄ po olej)
DyskusjÄ na tema roznic technicznych, przy identycznym przeznaczeniu, to mozna tylko chyba dla sportu prowadziÄ.
A napisaĹem ten post przede wszystkim dla tego Ĺźe Dewilka NT 700 VA genialnym motocyklem jest, a najbardziej siÄ jÄ docenia jak siÄ jej juĹź nie ma
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum